Scurtă prezentare
Biserica "Sfânta Treime" din Piteşti datează din 1666, anul în care a avut loc prima atestare documentară a lăcaşului de cult. Ctitorit de Matei Basarab, edificiul era cunoscut printre piteşteni drept Schitul Beştelei, după numele familiei care l-a construit. Alt amănunt interesant este acela că biserica de pe Scoroboaia a fost ridicată pe locul unui vechi cimitir al Piteştiului care se întindea până pe actuala stradă a Egalităţii.
A fost ridicată la 1666
Înainte de 1666, anul primei atestări documentare, pe locul în care se află astăzi edificiul a existat o bisericuţă din lemn. "În vremea tătarilor, bisericuţa de lemn a fost arsă, însă o familie de prin partea locului a început imediat să ridice alta, de această dată din piatră, care a fost terminată în 1670. Din păcate, după aproximativ 50 de ani biserica ajunsese într-o stare evidentă de ruină ceea ce a determinat familia piteşteană Beştelei să refacă lăcaşul de cult aproape în totalitate. De aceea se mai numeşte şi Biserica sau Schitul Beştelei", ne-a spus părintele paroh Cornel Ilie. De subliniat că familia Beştelei era una dintre cele mai bogate familii din urbea piteşteană a acelor vremuri.
Mănăstirea Trivale a fost construită cu cărămida destinată Schitului Beştelei
Trebuie menţionat faptul că înainte de a fi refăcută de către familia Beştelei pentru această construcţie înaltele feţe bisericeşti ale Bisericii Ortodoxe Române alocaseră cărămizile necesare construcţiei, însă acestea au fost preluate de mănăstirea Trivale. "În acele vremuri Beştelei era schit, aşa încât mitropolitul Varlaam a decis să aducă cărămizile necesare construcţiei unei biserici pe acelaşi loc. Din păcate însă mitropolitul a fost alungat din scaun şi aşa s-a ajuns ca acele cărămizi să ajungă la mănăstirea Trivale. De fapt, schitul Beştelei era subordonată administrativ, metoc, în termeni bisericeşti, mănăstirii Trivale, care, la rândul ei, era metoc al bisericii Negru Vodă din Bucureşti. Aşa era atunci organigrama Bisericii Ortodoxe Române", spune părintele Ilie.
Icoana din vis
Mult mai târziu, abia la 1925, Schitul Beştelei a devenit biserică parohială, primul preot paroh fiind Georgian Dumitru. O poveste foarte interesantă legată de acest prim preot paroh al bisericii Sfânta Treime ne-a fost istorisită chiar de preotul Cornel Ilie. "Preotul Dumitru Georgian a visat-o într-o noapte pe Maica Domnului care i-ar fi spus că în podul bisericii se află o icoană foarte veche care rămăsese aruncată acolo după numeroasele intervenţii de construcţie asupra edificiului. Astfel că la 1930 acest preot a găsit acea icoană cu chipul Maicii Domnului în podul bisericii şi a restaurat-o fiind îmbrăcată în argint şi apoi a pus-o la loc de cinste în incinta bisericii. Noi îi spunem icoana făcătoare de minuni mai mult pentru că a fost descoperită în mod cât se poate de original. Nimeni nu ştia de ea până când a visat acest preot că într-adevăr există. Cine credeţi că se apuca să caute prin podul bisericii acolo unde erau tot felul de lucruri vechi? Icoana are în jur de 200 de ani şi este poate cel mai de preţ obiect al bisericii noastre. Cu siguranţă această icoană a aparţinut unei biserici mai vechi".
Hotarul Piteştiului trecea prin curtea bisericii
De-a lungul timpului, cercetările arheologice au scos la iveală faptul că în partea de sud a curţii ar mai exista temelia unei alte biserici despre care se crede că a fost construită cu mult înainte de 1666. De asemenea, s-a demonstrat că exact pe teritoriul curţii bisericii s-a aflat hotarul Piteştiului, şi tot aici se afla cimitirul oraşului până în urmă cu 150 de ani. În interiorul bisericii, în pronaos, există două morminte foarte vechi pe care nu se mai poate descifra scrisul. Se bănuieşte însă că este vorba de mormintele ctitorilor bisericii. "Biserica Sfânta Treime este oarecum legată de biserica Sfântul Gheorghe, construită de Constantin Şerban, aceasta din urmă fiind construită cu doar 10 ani înainte. Pe acele vremuri aceste două biserici deţineau prăvălii şi viţă-de-vie la Albota, Bradu şi Ştefăneşti. Erau două lăcaşuri de cult foarte înstărite, care deţineau foarte mult pământ", mai spune părintele paroh Cornel Ilie.
Biserica deţine o evanghelie îmbrăcată în argint şi un potir suflat în aur
În curtea bisericii există şi două pietre funerare, vechi de peste două secole, însă nici pe acestea nu se desluşeşte scrisul. Totuşi, ele dovedesc faptul că, odinioară, aici era amplasat un cimitir. "Avem în curte peste 400 de brazi şi-mi amintesc că atunci când i-am plantat am găsit oseminte umane", întăreşte parohul. Biserica Beştelei deţine şi obiecte de valoare, de patrimoniu cultural naţional aşa cum ar fi o evanghelie, un potir sau o icoană care sunt foarte vechi. Evanghelia este scrisă în slavonă şi este îmbrăcată în argint, iar potirul este din argint şi suflat în aur. Cele două obiecte au fost chiar expuse la Cotroceni în urmă cu 8 ani. "Prin aceste obiecte zic eu că noi ne păstrăm identitatea naţională. Este foarte important faptul că această biserică este declarată monument istoric şi prezintă interes pentru vizitatori, pentru credincioşi", spune mândru preotul Cornel Ilie.
Pictura datează de la 1731
Naosul bisericii este pictat în 1731, iar celelalte picturi au fost restaurate în 1974 de pictorul Nicolae Sava. De subliniat că biserica a fost pictată şi la exterior, însă scenele şi personajele biblice au fost acoperite în urma lucrărilor de renovare. "Biserica noastră spre deosebire de alte biserici din oraş este înconjurată de un zid construit în 1976. Din această privinţă este unică în Piteşti", povesteşte părintele Ilie.
- Casa parohială şi zidul incintei
Parohia Sfânta Treime din Pitești și-a sărbătorit Hramul
Credincioşii parohiei Sfânta Treime din municipiul Piteşti au avut astăzi bucuria să participe la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Ne găsiți și pe Google+
|
Căutare
Sinaxarul zilei
Activități din viața parohiei
.........................................
...........................................
Citește...
...........................................
|